Honoraty
Seweryny
21
grudzien
Koncert kolęd i pastorałek, wystawa stroików bożonarodzeniowych oraz gigantyczny stół suto zastawiony tradycyjnymi potrawami- tak w tym roku wyglądało piotrkowskie spotkanie wigilijne
Tradycja piotrkowskich spotkań wigilijnych ma już wiele lat. Początkowo organizowano jedynie koncert kolęd i pastorałek, potem dołączyły do niego konkursy bożonarodzeniowe, a jeszcze później wystawa potraw wigilijnych połączona z degustacją. W tym roku na kilku szerokich stołach zorganizowano wystawę stroików bożonarodzeniowych, które wykonywane były zarówno przez dzieci jak i przez dorosłych. Oczywiście najlepsze dzieła zostały wyróżnione w odpowiednich kategoriach wiekowych. Po przyznaniu nagród stroiki wystawione zostały na sprzedaż, a cały dochód wspomógł lokalne przytulisko dla bezdomnych zwierząt. Zgromadzone pieniądze przeznaczone będą na sterylizację oraz na zakup leków dla naszych czworonożnych przyjaciół, którym nie poszczęściło się w życiu. Na spotkaniu nie mogło obyć się bez wspólnego kolędowania. Uroczystość uświetnił lokalny zespół Infected, który swoją grą i śpiewem wprowadził gości w bożonarodzeniowy nastrój. Muzycy zaprezentowali dobrze znane kolędy i pastorałki w zupełnie nowych aranżacjach- dość często zaskakujących oraz utwory mniej znane. Nagłośnienie, oświetlenie, gra muzyków i śpiew wokalistów tak wspaniale się komponowały, że nie było trudno porwać zgromadzonych mieszkańców Piotrkowa do wspólnego kolędowania. Oklasków nie było miary, a publiczność domagała się bisów. Zespołowi należy się wielki ukłon z uwagi, ze w dużej mierze tworzą go mieszkańcy gminy, których codzienne życie nie zawsze związane jest z tworzeniem muzyki (listonosz, kościelny, dyrektor ośrodka kultury).
Po koncercie wszyscy goście zaproszeni zostali do degustacji potraw wigilijnych, które jak co roku przygotowały członkinie gminnych kół gospodyń wiejskich. W miłej atmosferze i wspaniale przystrojonej sali można było bez pośpiechu spróbować lokalnych przysmaków. Wśród wielu potraw znalazły się typowo kujawskie śledzie w śmietanie, które tradycyjnie podaje się z gorącymi ziemniakami, smażony karp, który wcześniej pozbawiony był ości, groch z kapustą, sałatka jarzynowa, wigilijny barszcz z pasztecikami, pierogi z kapustą i grzybami i klopsy rybne w zalewie octowej. Szczególnym powodzeniem cieszyła się ryba po grecku w wykonaniu Honoraty Sobczak ze Świątnik, rolada łososiowa Ireny Sajkowskiej z Rudzka Dużego oraz perfekcyjnie wykonana ryba po japońsku Magdaleny Mikołajczak z Anusina. Oczywiście stoły zdobiły także patery ze słodkościami. Nie mogło zatem zabraknąć tradycyjnych, kujawskich pierniczków, serników i ciasta orzechowego. Swoim smakiem zaskoczył seromak, do którego masy dodano serek typu mascarpone oraz mleko skondensowane, a także zawijany makowiec, którego masę makową wykonano zgodnie z dawną recepturą. Już teraz zapraszamy wszystkich chętnych na spotkanie wigilijne, które odbędzie się w roku 2020, a wcześniej na spotkanie wielkanocne.
dr inż. Radosław Kożuszek
Zredagował(a): | Admin1 |
---|---|
Data powstania: | 30.12.2019 11:57 |
Data ostatniej modyfikacji: | 30.12.2019 12:02 |
Liczba wyświetleń: | 1712 |