Emmy
Flory
24
listopad
W dniach 28 i 29 października w Szkole Podstawowej im. Władysława Broniewskiego w Byczu w ramach „Siódmej Edycji Kampanii Fundacji Dobre Życie” obchodzono dni dobrego chleba i zdrowego stylu życia – Święto Chleba.
W pierwszym dniu uczniowie wraz z opiekunami udali się do piekarni państwa Wiśniewskich w Piotrkowie Kujawskim, gdzie zapoznali się z technologią wypieku chleba i ciasta. Wrażeń i radości było co nie miara, ponieważ wszyscy mogli samodzielnie, pod kierunkiem pani, wyrabiać ciasteczka, które potem upiekli i zabrali do szkoły. Nasi najmłodsi uczestnicy wycieczki także nie kryli radości, gdy otrzymali zwierzątka z marcepanu. Radości nie było końca, ponieważ wszyscy mogli zabrać do szkoły pączki i ciasto. Dziękujemy bardzo państwu Wiśniewskim za możliwość obejrzenia cukierni, za miłe przyjęcie i okazane serce oraz za słodycze.
W drugim dniu obchody Święta Chleba rozpoczęliśmy od powitania zaproszonych gości: pani Joanny Kołodziejskiej, dyrektor Biblioteki Publicznej w Piotrkowie Kujawskim, pana Mirosława Czynsza, pracownika UMiG w Piotrkowie Kujawskim, ks. Tadeusza Szczepaniaka, proboszcza Parafii Orle oraz pana Ryszarda Guźniczaka i pani Henryki Jaworskiej, emerytowanych nauczycieli. Uczniowie powitali również panią dyrektor Małgorzatę Karpińską, grono pedagogiczne, rodziców oraz koleżanki i kolegów.
Uroczystość rozpoczęła się od inscenizacji pod tytułem ,,Wieczerza w wiejskiej chacie - pieczenie chleba”. Następnie wszyscy obejrzeli prezentację multimedialną pt. ,,Od ziarna do chleba”. Kolejnym punktem było czytanie przez zaproszonych gości opowiadań i wierszy o chlebie. Następnie uczniowie, wyposażeni w czapki kucharskie, własnoręcznie zrobione, udali się na warsztaty kulinarne nauki wypieku chleba, które poprowadziły panie Ewa Siarkowska i Renata Tomczak. W tym czasie zaproszeni goście udali się na degustację swojskiego chleba ze swojskim masłem, pastami, swojskim smalcem i ogórkiem, przygotowaną przez rodziców . Następnie zaproszeni goście z wielkim zainteresowaniem obejrzeli efekty pracy uczniów. Po wypiekach wszyscy powrócili na salę, gdzie podsumowano dni obchodu Święta Chleba. Na podkreślenie zasługuje fakt, że uczniowie przeprowadzili wywiad z piekarzem – cukiernikiem oraz wypełniali ankietę pt. „Kromka Chleba”. Młodsi uczniowie rozpoznawali zboża, a także mogli zapoznać się z różnymi rodzajami mąki i chleba. Na koniec zaproszeni goście otrzymali małe chlebki - pamiątki ze słowami Świętego Jana Pawła II .
Małgorzata Korytowska-Wajer
Zredagował(a): | Admin |
---|---|
Data powstania: | 30.10.2015 15:03 |
Data ostatniej modyfikacji: | 30.10.2015 15:09 |
Liczba wyświetleń: | 1788 |